• 5481 AA 45 Hoofdstraat

  • 5481 AR 39 Plein

  • 5481 GL 01 Schutsboom

  • 5481 NG 20 Markt

  • 5481 VE 15 Boxtelseweg

  • 5482 DA 01a Eerdsebaan

  • 5482 KG 55 Kerkendijk

  • 5482 WN 06 Steeg

Copyright 2024 - Schijndelhartsave

BURGERHULPVERLENER
 

6 minuten…

De cruciale tijd bij een hartstilstand is de eerste 6 minuten. Hoe sneller iemand gereanimeerd wordt, hoe groter de kans op leven én leven met minimale schade. Voor de professionele hulpverlening is het vaak lastig om binnen deze tijd bij een slachtoffer aan te komen. Als burgerhulpverlener start jij in die kritieke minuten de eerste hulp op  totdat de professionele hulpverlening er is. Personen die zich aanmelden als burgerhulpverlener, komen in het landelijke oproepsysteem voor reanimaties: HartslagNu.
Schijndel Hartsave is lid van Reanimatiepartner en partner van HartslagNU.


Wat is mijn taak als burgerhulpverlener?

Wanneer 112 wordt gebeld, stelt de meldkamer Ambulancezorg vast of het om een mogelijke hartstilstand gaat.
Als dit het geval is, ontvangen de burgerhulpverleners die het dichtstbij het slachtoffer zijn (binnen 750 meter) automatisch een SMS-bericht op hun telefoon vanaf het telefoonnummer 0642500512. Als aanvulling kun je gealarmeerd worden via de HartslagNu-app op basis van je GPS-locatie.
Je wordt gevraagd rechtstreeks naar het slachtoffer te gaan óf eerst een openbare AED op te halen en dan ter plaatse te gaan om de reanimatie op te starten. Dat kan handmatig zijn of met behulp van een AED. Je reanimeert net zo lang totdat de ambulance is aangekomen en professionals het werk van je overnemen.
Wil je op basis van je GPS-locatie (dus overal waar je bent) gealarmeerd worden, geef dat dan aan in je HartslagNu-app.


Moet je altijd beschikbaar zijn?
In je profiel geef je zelf aan op welke tijdstippen je beschikbaar bent.
Krijg je een oproep, dan bepaal je altijd zelf of je gaat. Je bent nooit verplicht om naar het slachtoffer te gaan. HartslagNu houdt er rekening mee dat niet iedereen kan en stuurt dus voldoende burgerhulpverleners een oproep. Laat het even weten als je naar de oproep gaat, zodat HartslagNu een annulering kan sturen als voldoende burgerhulpverleners hebben gereageerd. 


Ben je tijdelijk niet beschikbaar als burgerhulpverlener?
Dat kun je aanpassen twee manieren:
1. in de app: pas tijdelijk je beschikbaarheid aan met de ‘niet storen’ knop.
2. via de site Mijn HartslagNu: in je persoonlijke omgeving op deze site kun je tijdelijk je beschikbaarheid aanpassen.
Als je de oproep niet op tijd ziet of je te ver weg bent van het slachtoffer, voel je dan niet schuldig, want het is ontzettend waardevol dat je burgerhulpverlener bent!


Kan ik je je als burgerhulpverlener uitschrijven? 

Je kunt zowel in de app als in je profiel op Mijn HartslagNu jezelf uitschrijven.


Wie kan burgerhulpverlener worden?
Iedereen die kan reanimeren en 18 jaar of ouder is, kan zich bij HartslagNu aanmelden. Hoe meer mensen bij het netwerk zijn aangesloten, hoe beter het is. Je kunt je alleen registreren als hulpverlener als je een erkende reanimatietraining hebt gevolgd. Het is belangrijk om ieder jaar een opfriscursus te volgen.


Ben ik als burgerhulpverlener verzekerd?

Als burgerhulpverlener ben je verzekerd via de gemeentelijke collectieve vrijwilligersverzekering.


Nazorg.
Een reanimatie kan een indrukwekkende en emotionele ervaring zijn. Blijf er niet mee rondlopen! Het is aan jou wanneer je deze hulp inroept. Dat kan direct na de reanimatie zijn of misschien heb je hier pas na een aantal dagen of weken behoefte aan.
Nadat je een reanimatieoproep hebt gehad, staat er in de app of Mijn HartslagNu een vragenlijst klaar om in te vullen. Je krijgt hier ook automatisch een e-mail van. In deze vragenlijst kun je aangeven of je behoefte hebt aan nazorg. Als je dit aangeeft, neemt HartslagNu contact met je op.

Maar je kunt ook altijd een persoonlijk gesprek aanvragen bij één van de onderstaande medewerkers van Schijndel Hartsave. Bij voorkeur bellen voor een afspraak tussen 18:00 en 19:00 uur. 
Marion van Oers, Dungensesteeg 3, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-34145096
Pieter van den Berg, Mouterij 27, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-23547751
Uiteraard is het ook mogelijk om een gesprek aan te vragen bij uw eigen huisarts.

 

Aantal burgerhulpverleners in Schijndel.
Op 1 januari 2020 waren er in Schijndel 343 burgerhulpverleners aangemeld bij HartslagNu.nl. Zij kunnen op aangegeven tijden opgeroepen worden om te helpen bij een hartstilstand. 


f t g m

logo anbi

logo kvk

Ingeschreven onder nr. 75089815